Industrieel wonen volgens Marieke - Kom binnen kijken!

Industrieel wonen volgens Marieke – Kom binnen kijken!

banner voor binnenkijker marieke rijksen

Wat voel ik me vereerd dat we deze week binnen mogen kijken het het prachtige huis van Marieke. Het interieur van het historische pand voelt bijna niet Nederlands aan (wanneer je even verder leest snap je ook direct waarom ;-)); de stijl is industrieel, warm en chique en moeilijk om een echt label op te plakken. De nieuwe en moderne uitbouw maakte het mogelijk om een enorme hoeveelheid licht een een fijne ruimte aan het oude pand toe te voegen en wow, wat heeft dat goed uitgepakt!

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Marieke en een echte interieur junkie. Wij zijn een paar jaar geleden van Australië naar Nederland verhuisd nadat ik bijna 20 jaar was weggeweest. Naast mijn freelance werk als project manager in medisch onderzoek, koop en renoveer ik graag huizen, waaronder ons eigen huis waar we nu sinds een paar maanden wonen. Ik heb een interior design diploma van het Interior Design Institute Australia.
Ik woon samen met mijn Australische man en mijn zoon (11) en dochter (6) in hartje Haarlem, in een herenhuis aan de gracht. Het is een prachtig karakteristiek huis met 6 slaapkamers en 2 badkamers, gebouwd omstreeks 1890 vol met historische elementen. Vanaf het moment dat we binnenliepen vielen we meteen op de prachtige hoge ornamentele plafonds en de historische elementen die bewaard gebleven waren. De originele suite deuren, de trapleuning die over drie verdiepingen volledig intact was, het glas in lood overal, de grote ramen, het gevoel van ruimte. In de woorden van mijn man: ‘this feels grand!’. De keuken was erg klein en we besloten dan ook meteen een flinke aanbouw te realiseren voor een echte woonkeuken. Naar mijn mening is het onmogelijk een aanbouw te matchen bij een historisch huis, en met mijn voorliefde voor de industriële stijl besloot ik al snel een moderne industriële aanbouw te ontwerpen die mooi afstak tegen het traditionele herenhuis. Het mocht vooral niet als een ‘serre’ aandoen, maar het moest echt een leefruimte zijn met een ‘wow’ factor.

Hoe zou je jouw woonstijl omschrijven?

Mijn woonstijl beschrijven vind ik zo lastig! Ik volg geen trends en doe waar ik me fijn bij voel. Wel vind ik het belangrijk dat je een plan hebt, een beeld van een gevoel wat je in je huis wilt creëren en je daar aan houdt. Dat je niet zomaar alles bij elkaar haalt wat leuk is, want dan wordt het een circustent. Als ik dan toch mezelf een labeltje moet geven dan zou het zijn: industrial chic vintage. Ik houd van items met een verhaal.

Wat is je lievelingsplek in je huis?

Mijn favoriete plek in huis is de woonkeuken. Ik houd van een keuken waarin je kunt leven, entertainen, gezellig koken en eten – alle belangrijke zaken worden besproken rondom het keukeneiland! Ik houd van de 4m hoogte met de enorme piramidevormige lichtstraat en de natuurlijke lichtinval. De combinatie van het stoere staal, beton, met het klassieke marmer en warm eikenhout. De zithoek met de bakstenen muur is een echte blikvanger en één van mijn favoriete momentjes van de dag is dat half uurtje me-time op mijn blauwe bank in de zon met een drankje, net voordat de kinderen thuiskomen van school.

De prachtige stoere woonkeuken met bamboe hanglamp in het huis van Marieke Rijksen in Haarlemde blauwe bank waar marieke zo verliefd op isgrote zwarte schuifpui in de moderne aanbouw van het huis van marieke rijksen

Wat is je favoriete meubel/product in huis?

Mijn favoriete meubel is toch wel mijn blauwe bank. Ik was al tijden op zoek naar een echte ‘statement’ bank en zag door de bomen het bos niet meer. Boven alles moet een bank natuurlijk ook gewoon lekker zitten! Uiteindelijk was ik ‘gewoon’ bij Homestock (300m van mijn huis) en ging zitten op deze bank – hij zat zo heerlijk! Ik keek op het kaartje en, believe it or not, het model heette ‘Marieke’. Het was een teken. Ik heb hem toen meteen besteld.

Wat past het beste bij jou; ‘design’ of ‘budget’ items in je interieur?

Als je me vraagt te kiezen tussen design of budget dan kies ik geen van beiden, of juist allebei. Die vraag zou namelijk aanduiden dat design niet op een budget kan, en niks is minder waar. Ik ben een bargain queen, altijd op zoek naar hoe een bepaalde visie gerealiseerd kan worden met zo min mogelijk uit te geven. Ik maak ook veel zelf. Natuurlijk kosten sommige dingen gewoon veel geld, zoals een show stopper die je met een renovatie in je huis realiseert (bijvoorbeeld mijn keuken, mijn pui, of mijn bakstenen muur). Maar ik snuffel net zo lief in mijn moeder’s garage of bij de kringloop om het nieuwe aan te vullen met vintage. Want zo voeg je karakter toe aan je huis. Ik ben verliefd op het design van mijn keuken. Natuurlijk, een keuken koop je meestal maar 1 keer voor een huis en een ‘veilige’ keuze lijkt dan meer voor de hand liggend. Ik zeg juist ‘durf’ – think outside the box – en combineer met verschillende kleuren en texturen. Want zo creëer je de wow-factor en maak je juist jouw keuken uniek.

Wat is je favoriete woonwinkel?

Ik heb geen vaste adresjes, loop vaak ergens tegen aan. Homestock in Haarlem vind ik helemaal top en is maar 300m van mijn huis. Erg gevaarlijk voor mijn portemonnee. Ook in Haarlem zit Homestore Haarlem, leuk, lekker local en zo’n leuke service. Ik ga ook graag naar Loods 5 en dan het liefst de garage, lekker snuffelen tussen de outlet spulletjes. Ik loop ook altijd even naar binnen bij Sissy Boy – zulke fijne spulletjes! Op Marktplaats, of bij de kringloop vind je ook de meest prachtige dingen! En dan online he… met de meest handige openingstijden. Ik houd van webshops met unieke spulletjes, meestal kom ik die op Instagram tegen.

Wat heb je als laatste aangeschaft voor je huis?

Mijn laatste aanwinst is mijn Wolletje Bol groene plaid. Eindelijk ging ik overstag nadat ik echt overtuigd was dat de wol niet zou kriebelen (ik kreeg een mooie sample kaart toegestuurd). De groene kleur is zo prachtig! Ik zat meteen vol met inspiratie. Zo heb ik mijn slaapkamer onder handen genomen en de laatste finishing touches aangebracht met groene en blauwe tinten. Het bed is nu dezelfde kleur als de Haags blauwe muren, een zelfgemaakte ladder zorgt voor een tintje rustiek, en samen met planten erbij staat die plaid echt te shinen.

slaapkamer met petrol muur in het huis van Marieke Rijksen in haarlemIn het zonnetje op de blauwe bank Marijke Rijksen in haarlem

Wat staat er op dit moment bovenaan je verlanglijstje?

Met stip op 1 staat een nieuwe bank voor de woonkamer aan de voorkant van ons huis. Daar staan nu twee banken die eigenlijk een beetje te groot en donker zijn voor de ruimte. Een lekkere plof hoekbank zou veel beter passen. Ik heb er stiekem al eentje uitgezocht en hoop mijn man mee te kunnen slepen naar de winkel om proef te zitten. Ik ben binnenkort jarig, dus wie weet!!

Wat is jouw interieur-tip die je graag met ons wil delen?

Als ik advies mag geven dan zou het wel zijn maak een plan en houd je eraan. En doe wat je gelukkig maakt. Tuurlijk maak je onderweg aanpassingen maar geloof in je eigen visie. Het is zo makkelijk afgeleid te raken door het ruime aanbod, meningen van anderen en onzekerheid, maar je moet ervoor waken dat het geen bij elkaar geraapt zootje wordt. Ik had een duidelijke visie voor ons huis. En ondanks alle veranderingen tijdens de renovatie, die visie is voor ons uiteindelijk werkelijkheid geworden en voor ons gevoel wonen we nu echt in een paleisje.

Wil je meer zien van het inspirerende interieur van Marieke? Bekijk dan haar Instagram account @whisperingbold.

Shop in de stijl van Marieke:

 • bepurehome-2,5zits bank rodeo blauw fluweel

  BePureHome – 2,5-zitsbank Rodeo, blauw fluweel

  verkrijgbaar in 24 kleuren

  899,00
  Bekijk op fonQ
  Shop meer , ,
  899.00
  gratis bezorging
 • bijzettafel leenbakker marmer messing

  Bijzettafel Ostana, marmerprint

  Diameter 50 cm, hoogte 42 cm

  129,00
  Bekijk op LeenBakker

 • Aanbieding! hkliving hanglamp van riet

  HKLiving – Hanglamp van rotan, naturel

  diameter 60 cm, hoogte 50 cm, ook in zwart

  281,25
  Bekijk op wehkamp
  281.25
  gratis bezorging
 • bol com hangstoel zwart rotan

  Rotan hangstoel, zwart

  ook in naturel en wit

  259,00
  Bekijk op Bol.com
  Shop meer ,
  259.00
  gratis bezorging
 • xenos sierkussen macrame

  Sierkussen Macrame, wit

  afmeting 45 x 45 cm

  19,99
  Bekijk op Xenos
  Shop meer ,
  19.99

 • kave-home-trac-barkruk

  Kave Home – Barkruk Trac, bruin kunstleer

  Zithoogte 81 cm

  132,00
  Bekijk op fonQ
  132.00
  gratis bezorging
 • kidsdepot_vloerkleed_pixie_jute

  KidsDepot – Vloerkleed Pixie, jute

  Diameter 110 cm

  69,95
  Bekijk op Babypark
 • woood bijzettafel betonlook bruin duke

  WOOOD – Bijzettafel Duke, bruin betonlook

  Diameter 35 cm, hoogte 45 cm

  59,00
  Bekijk op Bol.com
  59.00
  gratis bezorging

FemkeGek op alles wat met interieur te maken heeft en design in het bijzonder. Femke deelt graag leuke weetjes en bijzonder vondsten op Shopinstijl.nl zodat ook jij van jouw huis je thuis kunt maken.

REACTIES

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *