Design stoelen van VITRA - Shopinstijl.nl

Design stoelen van VITRA

Vitra design Stoelen voor MD

Een van de meest bekende merken op het gebied van design meubels is denk ik wel het Zwitserse merk VITRAAl tijdens mijn opleiding tot industrieel ontwerper volg ik dit merk en van mijn eerste “extraatje” die ik verdiende in mijn werkende leven kocht ik 6 Plastic Arm- en Sidechairs.

Nog steeds (en we zijn zeker 12 jaar verder) staan deze om de eettafel bij ons thuis, en eerlijk is eerlijk, ik ben er nog steeds niet op uitgekeken. Ik denk dat dit een van de beste investeringen in mijn interieur is die ik ooit gedaan heb.

Volgens VITRA kan je door het bekijken van een interieur het verhaal achter en de persoonlijkheid van de mensen die er wonen zien; “laat me zien hoe je woont en ik vertel je wie je bent”. Een interieur is onderdeel van je eigen identiteit. Dit gaat misschien wat ver maar ik denk dat ik wel begrijp wat ze bedoelen. In deze filosofie van VITRA is een interieur per definitie een verzameling; een mix van oud en nieuw, klassiek en modern en misschien wel design en budget?

Samenwerking met beroemde ontwerpers

Het Zwitserse bedrijf produceert items van verschillende beroemde ontwerpers zoals bijvoorbeeld Verner Panton, Ray en Charles Eames, Jasper Morrison en Hella Jongerius. De collectie van VITRA is erg breed en omvat o.a. tafels, klokken en kapstokken maar in deze blog wil ik jullie vooral even meenemen in de indrukwekkende collectie design stoelen.

Design stoelen

VITRA mag een hele serie design stoelen op haar naam zetten die je zeker mag scharen onder de term design klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Plastic Armchair of Plastic Side Chair van Ray en Charles Eames? (zie ook mijn blog die ik eerder voor MisterDesign schreef hierover). Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, mijn persoonlijke favoriet ?

Afbeelding Blog MD Vitra Design stoelen v2

De Vegetal Chair van de broers Ronan & Erwan Bouroullec komt uit 2008, nog niet echt een design klassieker maar zeker een opvallend en herkenbaar ontwerp (wat al meerdere malen voorzichtig nagedaan is). Zoals de naam doet vermoeden haalden de broers hun inspiratie uit de natuur en dat zie je terug aan het patroon op de zitting. En het leuke is… nu we natuurlijk ook met ons hoofd in de tuin of op het balkon zitten; deze kan je ook prima voor buiten gebruiken!

En andere echte design klassieker is de Panton Chair van Verner Panton, een ontwerp uit de ’60 en nog steeds mag deze gezien worden. Dit is de eerste stoel die helemaal uit een stuk kunststof en ook nog eens in serie geproduceerd wordt en daarmee heel bijzonder en vooruitstrevend in die tijd. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en ook voor de kleintjes is er nu een Junior versie beschikbaar. Kleine bonus; ook deze is geschikt om buiten te gebruiken :).

Afbeelding Blog MD Vitra Design stoelen v1

De meeste design stoelen die VITRA nu in haar collectie heeft zijn misschien wel ontworpen door Jasper Morrison. Een Engelsman en ik denk wel een van de meest succesvolle industrieel ontwerpers die nu leven. Hij heeft voor VITRA onder andere de serie HAL stoelen ontworpen en de All Plastic Chair.

“Speciaal is doorgaans minder bruikbaar dan normaal“, zijn de woorden van Jasper Morrison. Met deze gedachte ontwerpt hij producten die niet buitengewoon maar eerder ‘supranormaal’. De HAL stoel is precies hoe Jasper Morrison een multifunctionele schaalstoel voor zich ziet. Het ontwerp is gemaakt in de periode 2010/2014 en zijn eigenlijk (zeker voor een merk als VITRA) nog maar relatief kort op de markt. En toch is de serie super uitgebreid en kan je kiezen tussen een zitting met en zonder armleuningen, houten poten of een metalen onderstel, een barkruk of een eetkamerstoel en nog veel meer varianten.

VITRA Campus

Tijdens mij studie had ik het geluk om de VITRA Campus in Weil am Rhein te mogen bezoeken. Dit is een van de meest indrukwekkende terreinen die ik ooit gezien heb. Met gebouwen van werelds beroemdste architecten zoals Tadao Ando en Zaha Hadid. Naast het bekijken van deze prachtige gebouwen kan je ook een bezoek brengen aan het Vitra Design Museum of het VitraHaus. Meer dan genoeg te doen en mocht je er van de zomer, op weg naar Italie of Zwitserland, langsrijden dan zou ik zeker hier even stoppen.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, bekijk dan deze film!

Deze blog is geschreven in samenwerking met MisterDesign

FemkeGek op alles wat met interieur te maken heeft en design in het bijzonder. Femke deelt graag leuke weetjes en bijzonder vondsten op Shopinstijl.nl zodat ook jij van jouw huis je thuis kunt maken.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *